Nya skatteregler för veteranbil?

Forum Övrigt Off Topic Nya skatteregler för veteranbil?

Detta ämne innehåller 21 svar, har 16 deltagare, och uppdaterades senast av 2006-09-28 07:38.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 22 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #14848

  lsoderlund
  Deltagare

  Läste i senaste nummer av tidningen ”Klassiker” att infrastrukturminister Ulrika Mässing har lagt fram ett förslag åt regeringen att se över den vagnpark som är äldre än 30 år. Detta då med andra försäkringsvilkor, skatter och liknande. Förslaget gick i stort ut på att alla veteranbilar som inte gått igenom bilprovningen prickfritt under en period om 10 år, inte skulle vara skattebefriade. Alltså, skulle du få etta eller tvåa i ditt besiktningsprotoll så måste du skatta den bilen som vilken annan bil som helst. Samtidigt som du måste betala denna skatt i 10 år framöver?

  Vad är det som händer egentligen???

  http://saab99tt.blogspot.se/

  Saab 99, Saab 900 och förhoppningsvis snart en TT

  #98543

  stefan w
  Deltagare

  Idioti! Löjligt!!
  Hur blir det då med bilar som inte är besiktigade på 10 år, alltså pågående renoveringar, avställda renoveringsobjekt m.m.

  Jag hoppas förslaget får den behandling som det förtjänar! Är det ens genomtänkt eller bara nåt dumt utspel tro?

  #98544

  Martin
  Deltagare

  Ni kan lugnt räkna med att MHRF bevakar frågan till fromma för hobbyn

  #98545

  gunnars
  Deltagare

  Verkar vara ett riktigt dåligt förslag.

  Dock skulle det inte göra mig något om endast
  bilar som är hobbyförsäkrade vore skattefria.

  Alla dessa annonser om skattebefriade dieselsbilar
  som vissa ”sparsamma” önskar köpa gör oss gammelbils
  älskar bara en otjänst i andras ögon samt miljön m.m.

  Gunnar

  som för övrigt ägt flera dieselbilar.

  #98546

  pelle s
  Deltagare

  Ulrika Mässing är väl knappast infrastrukturminister idag…

  #98547

  Dicst
  Deltagare

  Jag är lite oroad över hur det här med försäkringar och skrotpremier kommer att utveckla sig.

  – Med den nya regimen så ska ju trafikförsäkringen svara upp mot fordonstypen, så motorcyklar och motorstarka bilar kommer ju att drabbas hårt.

  – Skrotpremien ska enligt liggande förslag(inget beslutat än) bort vid nyår och det ska som kompensation bli gratis att lämna bort bilen till skroten. Detta känns bara som försteget till hur det kan vara i andra länder där man dessutom måste ha alla bilar i sin ägo i registret och trafikförsäkrade . Ingen vet ju något när man frågar…
  (Ringde och frågade VV om man får tillbaka det insatta värdet (1700:-)i bilen på skattsedeln…. Gissa om

  #98548

  enor
  Deltagare

  -Med den nya regimen så ska ju trafikförsäkringen svara upp mot fordonstypen, så motorcyklar och motorstarka bilar kommer ju att drabbas hårt.

  Å andra sidan är ju trafikdelen en ytterst liten del av den sammanlagda försäkringskostnaden. Och, det blir knappast ett problem för SAAB-åkare i alla fall!

  #98549

  lsoderlund
  Deltagare

  Jag tycker då att ett förslag som detta inte ens borde tänkas fram, det är ju bara ännu ett sätt för oss ”vanliga dödliga” att bli ännu mer beskattade! Det roliga är att den sittande regeringen säger si vilja förenkla reglerna för entusiast och veteranfordon i Sverige. De har redan gett uppdraget åt vägverket för att se över dessa regler…

  Men med lite hopp så slipper vi alla detta i och med regeringsskiftet.

  http://saab99tt.blogspot.se/

  Saab 99, Saab 900 och förhoppningsvis snart en TT

  #98550

  gudmund
  Deltagare

  Eftersom det svenska folket precis röstat fram den borgerliga alliansen till makten är det ingen tvekan om att vi får höjda försäkringskostnader för våra bilar. Det borde inte förvåna någon, eftersom det är en av frågorna som alliansen gått till val med.

  Alliansen vill att trafikförsäkringen helt ska täcka kostnaderna för sjukpenning, rehabilitering och livränta för dem som skadas i trafiken. Det innebär att omkring 8 miljarder kronor om året i kostnader flyttas från det allmänna försäkringssystemet till bilägarna som får betala genom höjda trafikförsäkringar.

  Enligt Folksams beräkningar får den genomsnittlige bilägaren med en medeltrafikförsäkringspremie om 1 748 kronor om året räkna med ca 2 000 kronor högre premie med Alliansens förslag.

  Hur det kommer att drabba våra veteranfordon återstår att se den dag det slutgiltiga förslaget når dagens ljus.

  #98551

  Martin
  Deltagare

  Detta skall inte utvecklas till en politisk diskussion. Det är bannlyst på Anslagstavlan. Punkt

  Folksam har räknat på ett sätt, andra bolag har räknat annorlunda. Tydligen är det Finland som står som modell för förslaget. Därmed kanske några av våra finska vänner redogöra för hur det ser ut i Finland?

  #98552

  stellemark
  Deltagare

  Rimligtvis borde ju beräkningen ligga på samma sätt som allt annat.
  Om en biltyp orsakar mer skador.. Ja då skall det kosta mer.. Samma sak med vart man bor (kanske oviktigt på trafikförsäkringenm dock) samt ålder….

  eller?? I såfall lär ju vissa saab:ar drabbas hårt men knappast de som det mest pratas om här 95/96:or 🙂

  #98553

  gudmund
  Deltagare

  Sorry. Jag accepterar att partipolitik bör föras i andra forum än detta, men eftersom Lars hoppas slippa höjda kostnader i och med regeringsskiftet ville jag bara förtydliga att det inte var den avgående regeringen som låg bakom förslaget som (möjligen…) leder till ökade försäkringskostnader.

  Det är riktigt att Finland har ett liknande upplägg som det föreslagna, så det vore självklart intressant att se hur nivåerna ser ut där. Våra grannar har dock haft det systemet sedan 1959, så det kan ju tänkas att en omstrukturering här i Sverige kan föra med sig vissa omläggningskostnader som de inte dras med i Finland.

  #98554

  gudmund
  Deltagare

  Nä, antagligen handlar det inte om stora höjningar av trafikförsäkringen för våra veteranbilar, men många av oss kör ju något modernare bilar till vardags.

  Bitvis känns försäkringspremierna rätt skeva redan idag, så en total översyn vore inte fel.

  Som exempel kan nämnas att våran 900 T8 -88 skulle kosta närmare 4800 att helförsäkra hos Länsförsäkringar, som är långt ifrån dyrast enligt mina efterforskningar. Helt orimligt, enligt min mening, då jag och min sambo bor i en mindre stad och haft körkort i snart 20 år. En Saab 9-3 Aero från tidigt 00-tal kostar nästan lika mycket att försäkra. Jag har svårt att tänka mig att en 18 år gammal bil med ett marknadsvärde under 20 000 skulle kosta försäkringsbolagen mer att ersätta vid skada/stöld.

  En kraftig rattkrycka är vår stöldförsäkring.

  #98555

  anonymous
  Deltagare

  Messing har fått kicken…

  #98556

  staffanv
  Deltagare

  Om en biltyp orsakar mer skador.. Ja då skall det kosta mer..

  Hmm… Det borde betyda högre premier för BMW (som krockas ofta).

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 22 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng